logo

Heden en verleden

Hoe staat het met de levensverwachting, ziekten, kwaliteit van leven, participatie, preventie, zorg en determinanten in Nederland? Wat zijn de trends? Hoe doen we het ten opzichte van andere landen?

Levensverwachting en sterfte

De levensverwachting in Nederland is 79 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen. Laagopgeleiden leven zes jaar korter dan hoogopgeleiden.

Lees verder

Ziekten

Ruim 5,3 miljoen mensen hebben een chronische ziekte. Psychische stoornissen, hart- en vaatzieken en kanker veroorzaken de meeste ziektelast.

Lees verder

Kwaliteit van leven

Ruim drie kwart van de Nederlanders voelt zich gezond en 13% heeft beperkingen. Het percentage mensen met beperkingen is afgenomen.

Lees verder

Participatie

Mensen met een chronische ziekte participeren minder. Maar dit is alleen zo als zij ook beperkingen hebben of zich niet gezond voelen.

Lees verder

Preventie en zorg

In 2012 gaven we 83 miljard, 14% van ons bbp, uit aan zorg. In 2000 was dat nog 9,5%. Mede door de zorg steeg de levensverwachting met 3 jaar.

Lees verder

Determinanten

Vergrijzing, leefstijl en omgeving bepalen de volksgezondheid. Bijna een kwart van de Nederlanders rookt, de helft heeft overgewicht.

Lees verder

Home / Heden en verleden

Menu